Terug naar Overzicht

Vakbonden: ‘Wetsvoorstel coronatoegangsbewijs schaadt werknemersrechten’

De vakbonden FNV, CNV en VCP hebben dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij willen dat minister De Jonge het wetsvoorstel intrekt dat het mogelijk maakt coronatoegangsbewijzen (CTB’s) op de werkvloer te controleren.

KLIK HIER voor alle actuele vacatures in Limburg

De Tweede Kamer kreeg het wetsvoorstel gisteravond toegestuurd. De vakbonden vinden dat het wetsvoorstel de rechten van werknemers schendt: hun medische privacy en recht op lichamelijke integriteit. Waar het een van de doelen was om een veiliger werkvloer te creëren, is het doel van de wet nu de besmettingscijfers omlaag te brengen, zo laten zij aan de Kamer weten. Zij zien nu een vorm van vaccinatiedwang ontstaan. Het wetsvoorstel treft volgens hen bovendien de cruciale werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen CTB kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen.

De vakbonden verwachten vooral dat flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten snel hun werk en inkomen kwijt zullen raken. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden ook, terwijl er ook voor hen loonsteun was. De vakbonden dringen er bij de Tweede Kamer op aan het wetsvoorstel af te wijzen.

Vacature zoeken

Populaire vacatures