Terug naar Overzicht

'Order en compensatie voor DSM na ruzie over mondkapjes'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit jaar voor miljoenen extra aan mondkapjes ingekocht bij DSM, hoewel de voorraad toen al gigantisch groot was.

KLIK HIER voor de betere werkgevers van Limburg

Het hoofkantoor van het chemieconcern is gevestigd in Heerlen. DSM kreeg ook nog een vergoeding van 7,1 miljoen euro. De order en compensatie kwamen tot stand na een conflict met DSM over de aankoop van een mondkapjesmachine, meldt de Volkskrant.

Zonder aanbesteding
Dat blijkt uit interne documenten die de Volkskrant heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De extra order van 11,6 miljoen mondkapjes voor een joint venture van DSM en VDL (Dutch PPE Solutions) in april 2021 werd toegekend zonder aanbesteding. De overheid beriep zich daarbij op 'dwingende spoed', hoewel er intern twijfel was of die argumentatie nog wel opging. Het ministerie en DSM willen niet zeggen hoeveel er in totaal is betaald voor de mondkapjes.

Overheid trok zich terug
Aan de extra miljoenenorder voor Dutch PPE Solutions ging een conflict vooraf tussen de overheid en het chemieconcern over de aanschaf van een machine, schrijft de krant. DSM ging ervan uit dat de overheid financieel garant zou staan. Op het moment dat DSM de machine had ingekocht, krabbelde de overheid terug, aldus de krant.

Vacature zoeken

Populaire vacatures